"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

Hartslag

De hartslagkaart ("heartbeat"), wordt door enkele lesgevers uit België en meerdere uit het buitenland in workshops verkend, en werkt vooral met onze emoties en gevoelens, met hun energie en hun kracht, en hoe ze ons kunnen dienen in hun pure vorm. We gaan er aan de slag met hoe gevoelens zich uitdrukken in ons, als deel van onze menselijkheid. We luisteren dan echt naar die gevoelens, naar waar in ons lichaam ze zich laten herkennen en hoe ze daar bewegen, en we ervaren de natuurlijkheid van het gewoon laten komen en gaan van die gevoelens, zonder ons er aan vast te houden en zonder ze weg te duwen. Ervaring met de golvenkaart helpt ons om te kunnen terugvallen op onze basispraktijk, indien gevoelens wat heftig worden, want ook dat volgt het ritme van de golf.

BANGHEID, BOOSHEID, BEDROEFDHEID, BLIJHEID, BETROKKENHEID

Ik (Edo) heb doorheen honderden uren hartslagwerk mijn gevoelens leren herkennen, ze juister leren benoemen, en mijn bewustzijn ervan aangescherpt. Het heeft mijn leven verrijkt, en me meer informatie gegeven over wat er zich in mij afspeelt. Mijn gevoel is er door ontdooid, en het vertelt me nu veel meer over wat in me omgaat dan vroeger. Het is een rijkdom geworden in mij die ik voortaan kan benutten om mijn reacties fijner te verstaan en daardoor mijn daden juister te richten.

Mijn (Nancy) dans met de hartslagkaart is een gelijkaardige beoefening als met de golvenkaart. In dit geval is er een specifieke aandacht en focus op hoe emoties en gevoelens bewegen in mij in mijn dans, en hoe ze me dienen. Ik bekijk elke pure emotie vanuit het gezichtspunt van de gaven die ze me brengt, om me toe te laten de volgende stap te zetten op mijn levenspad en in mijn ontplooiing. Na wat verkenning in het hartslag domein keer ik steeds terug naar het golven domein, om de opgedane lessen verder te integeren en te belichamen.

Een kort overzicht van wat ik heb geleerd door elk van de pure emoties te dansen: mijn pure bangheid helpt me om wakker en echt aanwezig te zijn in elke situatie zodat ik de nodige actie kan ondernemen; daarnaast helpt het bewust dansen met mijn angsten het bevroren deel in mij om terug te ontdooien en te beginnen stromen. Mijn pure boosheid geeft me de ervaring dat ik mezelf kan vertrouwen om op te komen voor mezelf, en om mijn grenzen te stellen, niet te veel en niet te weinig. Mijn puur bedroefd zijn helpt me bij het teder deel in mij te blijven en reinigt me, soms als zachte lenteregen, soms als een waterval; het maakt de zwaar  verstopte delen losser, en het verzacht verknoopte en vervlochten delen. Pure blijdschap komt wanneer het klaar is en kan niet nagestreefd worden; het herinnert me er aan dat ik zacht en heerlijk gegrond kan blijven in mijn lichaam terwijl ik gevoelens van viering en geluk mag verkennen, zonder een spoor van twijfel of ik ze wel verdien. Pure betrokkenheid/mededogen laat alle andere toe, ligt onder alle, omvat alle andere emoties. Het is moeilijk om onder woorden te brengen, zoals een gevoel van gouden, druppelende “juistheid” die door alles gaat en alles omvat.