"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

Levensfasen

In de kaart van de levensfasen ("cycles"), die maar door enkele buitenlandse lesgevers wordt verkend in workshops, gaan we aan de slag met onze persoonlijke geschiedenis, in beweging. We gaan er in op elk van de levensfasen, van onze geboorte tot onze dood, bewegen met de belangrijke leraars in die fasen, wat we van hen wel of niet meegekregen hebben, en hoe die geschiedenis vandaag nog doorspeelt in ons leven. Ervaring met de golven en hartslagkaarten helpt ons om ons echt te openen op die aspecten in ons, om draden opnieuw te verweven, en pijn achter te laten. Om mensen en situaties te erkennen die ons gevormd hebben, met hun uitdagingen en giften, en om dit overgeërfde zelf te herordenen in wie we echt willen zijn.

GEBOORTE, KINDERTIJD, PUBERTEIT, MATURITEIT, DOOD

Ik (Edo) heb doorheen zowat tweehonderd uren werk met de levensfasen, vele stukken van mijn verleden terug belichaamd, en zodoende meer bewust ervaren. Ik heb erover kunnen delen, en me losser kunnen maken van sommige aspecten. Ik heb enkele verhalen kunnen achter mij laten, en mijn leven herinrichten zonder hun invloed. Die ervaringen helpen me om sneller in te zien dat wat zich in het heden afspeelt soms zijn wortels heeft in het verleden, bij mij en bij anderen. Het maakt me veel vergevingsgezinder naar mezelf en anderen.

De kaart van de levensfasen helpt mij (Nancy) om op te merken wat mijn aandacht trekt over mijn tijd als baby, mijn kindertijd, adolescentie, en de andere fasen, en om die processen te ervaren en verder te laten gaan. Ik vind delen in mij die me ondersteunen in mijn maturiteit en die me inspireren vanuit de laatste fase, en me helpen om de zaken vanuit een breder perspectief te bekijken. Dit kunnen doen samen met andere onderzoekende dansers geeft me een gevoel van verbinding en empathie. Wanneer ik daarna terug bij mijn gewone beoefening thuis kom, ben ik me meer bewust van en ben ik meer ontvankelijk voor de delen van mijn lichaam die verweven zijn met specifieke beelden, scenes en verhalen van mijn leven, en ik kan ze meer ruimte geven, toelating om te bewegen, en daardoor die draden wat van elkaar los maken en verder laten gaan.