"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

Gabrielle Roth, de stichtster van de 5 ritmen, werd geboren in 1941 en is overleden in 2012. Ze was gepassioneerd door dans, beweging en de bevrijding van het ego, om ons creatieve zelf te voorschijn te laten komen, in al zijn/haar glorie. Ze inspireerde talloze mensen, en velen verzamelden zich rondom haar. Ze had een groot charisma, had veel humor, en bleef toch zeer toegankelijk. Ze heeft de mensen terug in beweging gebracht, via haar workshops, boeken, muziek en theater. En samen met haar zoon Jonathan heeft ze gekozen om deze bewegingspraktijk wereldwijd uit te dragen via het trainen van lesgevers. Zo laat ze een onmetelijk rijke erfenis achter voor de mensheid.

Het is heel moeilijk voor mij (Nancy) om in woorden te zetten hoe ik Gabrielle heb ervaren. Ik ben heel dankbaar dat ik haar als mens gekend heb, en als lesgever en sprekend voorbeeld heb mogen ervaren in vele workshops. Ze had een onuitputtelijke en besmettelijke passie voor het bevrijden van de ziel en de mens door zijn/haar eigen beweging, een dans per keer, een ademhaling per keer. Een van de belangrijkste geschenken die ze me gaf was een ervaring van geheel onvoorwaardelijke aanvaarding, van onbeperkte toelating om mezelf te zijn. Wat ik ook erg waardeerde in haar was haar humor (met enige zelfspot zelfs) die me innerlijk verzachtte, en die hielp deuren openen in mij. En eigenlijk was de kern van mijn ervaring van haar dat ze een deuropener was in mensen, waar die mensen nog niet eens hadden beseft dat er deuren waren.

Ik (Edo) werd eind 2003 eerst verleid door haar boeken, om dan binnen de maand aan een eerste workshop in Antwerpen deel te nemen begin 2004, met een internationale lesgeefster. Die werd gevolgd door vele lessen en enkele bijkomende workshops in Vlaanderen en één in de Sinaï, en hetzelfde jaar nog door een workshop met Gabrielle zelf, in Engeland. Daarna heb ik vele workshops bij haar gevolgd, in Europa en Amerika, en uiteindelijk de leraarsopleiding. Gabrielle heeft me getroffen door haar onderzoekende geest, haar ongelooflijke intuïtie, haar onbevangenheid, haar geaard zijn, haar gaan voor de (soms niet aangename) waarheid, en haar mededogen. Ik ben haar voor altijd dankbaar want ik heb door haar aantrekkingskracht op mensen ook mijn levenspartner gevonden, op het pad van de vijf ritmen.