"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

Gabrielle heeft, zoals vele stichters, een schare volgelingen rond zich verzameld, waarvan sommigen dichter bij haar en anderen verder van haar stonden. Enkelen daarvan zijn hun eigen weg gegaan, sommigen sneller en anderen na tientallen jaren samenwerking, met andere vormen van 'bewuste dans' ook bekend als 'conscious dance'. Zo is Soul Motion ontstaan in de jaren 90, is Movement Medicine afgesplitst in 2006, en enkele jaren geleden Open Floor, na haar dood in 2012.

Ik (Edo) heb honderden uren met Susannah en Ya'Acov Darling-Khan gedanst toen ze nog vijf ritmen gaven, vooraleer ze hun eigen pad gingen met Movement Medicine, en met Andrea Juhan en Sue Rickards, voor zij hun eigen weg zijn gegaan met Open Floor. Het zijn zeer gedegen lesgevers en ze zijn sterk gevormd door de vijf ritmen; ik heb graag bij hen gedanst en veel van hen geleerd. Ik voel me echter diep verbonden met de vijf ritmen beoefening zoals Gabrielle ze heeft ontdekt en beschreven, inclusief de levenskijk en de filosofische aspecten, en ik voel me minder getrokken tot de alternatieve paden die de voornoemde lesgevers nu bewandelen. Ik heb dan ook gekozen om mijn tijd en energie op Gabrielle's oorspronkelijk pad te houden, en zoals Jonathan en zijn staf het nu doorgeven. Voel je vrij om me daarover meer te vragen.

Daarnaast zijn er vele andere individuele lesgevers en stromingen die 'bewuste beweging' aanbieden, zoals 'ecstatic dance', 'biodanza' en anderen. Voor ik (Edo) de vijf ritmen heb ontdekt, heb ik jarenlang met Kaatje Verbruggen gedanst in Antwerpen (dicht bij het Dageraadplein). Ze was een inspirerende West-Vlaamse vrouw die me in een veilige omgeving terug aan het dansen heeft gekregen (vanaf 1998), met een grote klemtoon op aarding. Ze is geboren in het zelfde jaar als Gabrielle, en voor zover ik weet, geniet ze nu van haar pensioen in Frankrijk.