"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

De golf van de vijf ritmen doorloopt opeenvolgende fases zoals in een natuurlijk proces... zoals hoe een emotie aanvangt, piekt en dan afloopt, zoals de levensloop van een levend wezen, zoals een onderzoek vertrekt van feiten en uitkomt bij de oplossing, zoals bij het baren van een kind (Gabrielle’s voorbeeld na de geboorte van haar zoon Jonathan), zoals een rivier van bron tot monding, zoals een boom van knoppen tot vallende bladeren.

VLOEIEND, STACCATO, CHAOS, LYRISCH, VERSTILLING

De vloeiende fase helpt mij (Nancy) om te zakken in mezelf en de materie van mijn lichaam meer te voelen, de aarde binnenlaten om me te ondersteunen, en om te luisteren naar hoe ik ben op een zekere dag. Wanneer vloeiend overgaat naar staccato, ondersteunt dat aanvoelen van mijn lichaam en de aarde mij om me uit te drukken en om mijn grenzen aan te geven, in de heldere maatslag van de staccato. Toen ik begon met de 5 ritmen hield ik het meeste van de chaos, genietend van haar ongetemdheid, en hoe ik alles overhoop kon laten zijn, zonder “het krampachtig te moeten samenhouden”. In de tussentijd heb ik geleerd om de ritmen voorafgaand aan de chaos (vloeiend en staccato) te waarderen om hoe ze de “kookpot” uitmaken waarin ik “gestoofd” kan worden om te transformeren / hernieuwd te worden in de chaos. En ik kan het moment voelen wanneer ik over de regenboog land aan de andere kant in het lyrische ritme, waar ik mag genieten van de verscheidenheid aan fruit die het brengt in elke andere dans. En dan de vertraging naar de warme omvang van verstilling, die in mijn ervaring altijd aanwezig was, me zachtjes wiegend tijdens de hele golf, soms heel ruim, en soms, wanneer nodig, met een dichtere omhelzing.

Ik (Edo) zie en ervaar nu golven overal om me heen en in mezelf. Ik surf op de golven van mijn (lichamelijke) energie, volg het verloop van mijn emoties, laat me zo leiden in mijn onderzoeken, ervaar het in de ontplooiing van mijn leven.

Je kan andere voorbeelden vinden in hoofdstuk 9 van Gabrielle’s boek 'Sweat Your Prayers', vertaald in het Nederlands als 'Dansen in extase'.