"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

God, sex en het lichaam

In de beweging/schouwspel workshop 'god, sex en het lichaam', dat maar door enkele buitenlandse lesgevers gegeven wordt, staat het werken met de archetypes, zoals Gabrielle ze beschreven heeft in haar boek 'Sweat your Prayers' (vertaald in het Nederlands als 'Dansend in extase'), centraal. We spelen er met een troep archetypes zoals de heler, strijder, rebel, verleidster, warhoofd, zoeker, heilige zot, en vele anderen. Doorheen het uitdrukken, uitbeelden en bewegen met deze archetypes ontdekken we aspecten van onze ziel die we verloren waren, genegeerd of onderdrukt hebben. We hebben er een verkleedfeest waarbij we ons de toelating geven om een of meerdere van die archetypes te belichamen en ten volle uit te laten leven in ons.

MOEDER, VADER, VERLEIDSTER, WILDE ZOON, MADONNA, HEILIGE GEEST

Ik (Edo) herinner me nog heel sprekend de eerste keer dat ik bij Gabrielle in New York deze workshop deed. Ik voel nog steeds de verwondering, om na het archetypenfeest, in een kleed doorheen Manhattan terug naar ons verblijf te wandelen, de vrijheid proevend van die toelating, de soms verwonderde blikken van voorbijgangers wanneer bij dat kleed een baard blijkt te horen. En zeker de laatste keer in London, waar het feest doorging in een heringerichte kerk, op oudejaarsavond. Die keer kon ik ook ten volle genieten van de hele voorbereiding, kiezend wat ik zou dragen.

Dit voelde als een avontuur voor mij (Nancy), met het verkennen van vele verschillende mogelijkheden in mezelf, leidend tot een rijk en vruchtbaar gevoel. Een hoogtepunt van mijn laatste deelname was gekleed gaan in pak en das met een gesteven wit hemd, voor een vader archetype op het verkleedfeest - met vele verrassende en verrijkende momenten, met inbegrip van de interacties met mensen verkleed als andere archetypes. Bij iedere deelname vind ik nieuwe vrijheid in andere delen van mezelf.