"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

Welkom op de webstek van Ontluikende Beweging, de vzw waarin wij, Nancy en Edo, onze passie voor de vijf ritmen laten stromen. Wij kunnen ons geen leven zonder die beoefening meer voorstellen, en we nemen je graag mee in beweging, zodat je zelf mag ervaren wat het in jouw leven kan brengen. Neem gerust (regelmatig) een kijkje op deze webstek, en aarzel niet om je lichaam te laten proeven van een van onze lessen, en ons te laten weten wat je er ervaren of ontdekt hebt.

De vijf ritmen is een internationale beweging gestart door Gabrielle Roth, een Amerikaanse vrouw die gepassioneerd was door dans en hoe beweging ons kan vrijmaken. Wij hebben een twintigtal collega's in België, en honderden verspreid over de hele wereld. Daarom hebben we gekozen om naast onze eigen activiteiten, op deze webstek ook een selectie van activiteiten van onze (inter)nationale collega's op te nemen, als een bloemlezing van wat er zoal beschikbaar is. Je vindt er ook verwijzingen naar de Belgische en internationale agenda's.

Mijn leven en hart belichamen

De 5Ritmen hebben mijn leven veranderd. Wanneer ik vandaag naar mijn omgeving kijk, weze het mensen, met hun gedragingen en interacties, of processen met hun verloop in fasen, altijd herken ik ergens wel een ritme, een basisgevoel of de hele golf. Één TV serie lijkt wel een ode aan de chaos, en een andere is gewijd aan mededogen en verbinding (hartslag betrokken). Mijn leven is sterk gekleurd door het lyrische ritme, maar ik had recentelijk enkele korte en deugddoend avonturen in de chaos, terwijl mijn rol op het werk er vooral een is van afbakening en verduidelijking (staccato). Tijdens een lang gesprek met een onbekende, enkele dagen geleden, volgden we samen een stroom van associaties die ons langs verschillende onderwerpen voerde (vloeiend).

Mijn werk levert me daarnaast ook veel aanleiding voor emoties, zoals wanneer ik voel dat er iets niet pluis is met het IT systeem waarvoor ik verantwoordelijk ben (hartslag bang), of wanneer ik verontwaardigd ben dat anderen mijn weekend planning in de war sturen (hartslag boos) door het verplaatsen van een IT release, of wanneer ik opgetogen een IT wijziging kan activeren in een kort tijdsbestek en zonder incident (hartslag blij). En thuis ben ik soms even verdrietig (hartslag bedroefd) wanneer iets dat al lang meegaat, finaal niet langer bruikbaar blijkt. Door het jarenlang belichamen van deze ritmen en basisgevoelens kan ik ze zoveel duidelijker herkennen in mijn dagelijks leven, en daardoor meer bewust en gepast omgaan met hun voorkomen in mezelf en mijn omgeving. Het maakt dat ik meer deugd heb van mijn leven, en dat ik minder een speelbal ben van anderen of van de omstandigheden.

Nancy en ik voelden deze zomer dat we een stap verder willen gaan met het lesgeven over lichaam en hart. We zijn heel blij om aan te kondigen dat we je volgend jaar een reeks van 10 zondagen aanbieden in Diest waarin we zowel het golf kader (= leren van de ritmen) als het hartslag kader (= opbouwend werken met emoties) zullen verkennen in meer detail, telkens gedurende een dag. Naast de kortere avondlessen krijg je dus ook maandelijks de kans om ook eens een langer bad te nemen in de 5Ritmes. De reeks is opgezet als een verbonden geheel, maar je mag gerust aan een of meerdere workshops afzonderlijk deelnemen. We kunnen ze je van harte aanbevelen, een kans ook om af te tasten of je een volle vijfdaagse wil volgen in het midden van het jaar (30 juli-3 aug), die we samen met PRH aanbieden.

Corona

We kunnen terug lessen organiseren, nog steeds met enkele beperkingen, zoals afstand houden en verluchting, maar zonder maskers. We vragen jullie om op voorhand in te schrijven, zodat we weten wie er komt, en dat we jullie kunnen verwittigen in het geval de les onverwacht niet kan doorgaan. Meer informatie over de coronamaatregelen voor onze lessen vind je hier. Na de beslissing van de Belgische regering op 26 november hebben we besloten om de resterende lessen van 2021 te annuleren, maar we hernemen die vanaf januari 2022.

5Ritmes en wetenschappelijk onderzoek

Onze collega Chris werkt sinds een half jaar aan een project: Neurofysiologie en de 5Ritmes! In samenwerking met faculteit Psychologie van de Open Universiteit zoeken ze naar het effect van de 5Ritmes en danstherapie op o.a. onze hersenen. Concreet houdt dit in dat ze nu op zoek zijn naar 25 dansers die mee willen doen aan dit onderzoek (en in ruil 4x gratis de 5Ritmes mogen dansen). Meer informatie.