"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

op de webstek van Ontluikende Beweging, de vzw waarmee wij, Nancy en Edo, onze passie voor de 5Ritmen laten stromen. Wij kunnen ons geen leven zonder deze beoefening meer voorstellen, en we nemen je graag mee in beweging, zodat je zelf mag ervaren wat het in jouw leven kan brengen.

De 5Ritmen is een internationale beweging gestart door Gabrielle Roth, een Amerikaanse vrouw die gepassioneerd was door dans en hoe beweging ons kan vrijmaken. Wij hebben een twintigtal collega's in België, en honderden verspreid over de hele wereld. Daarom hebben we gekozen om naast onze eigen activiteiten, hier ook een selectie van activiteiten van onze (inter)nationale collega's op te nemen, als een bloemlezing van wat er zoal beschikbaar is. Je vindt er ook verwijzingen naar de Belgische en internationale agenda's.

Workshops samen met PRH

Deze zomer komt er een unieke samenwerking tussen de 5Ritmes en PRH Vlaanderen (waar we ook beiden medewerker zijn), tijdens de periode van 30 juli - 3 augustus met de twee workshops "Vanuit beweging mijn innerlijke kracht ontdekken" (met Edo en Patrick Jossa) en "Vanuit beweging vrijer worden in mijn levensdynamiek" (met Nancy en Annick Jossa), in Erwetegem (bij Zottegem). Er is al een wachtlijst voor beide workshops, en we kunnen ook al vertellen dat de eerste van die workshops ook volgend jaar (begin juli 2023) zal aangeboden worden.

Mijn leven en hart belichamen

De 5Ritmen hebben mijn leven veranderd. Wanneer ik vandaag naar mijn omgeving kijk, weze het mensen, met hun gedragingen en interacties, of processen met hun verloop in fasen, altijd herken ik ergens wel een ritme, een basisgevoel of de hele golf. Één TV serie lijkt wel een ode aan de chaos, en een andere is gewijd aan mededogen en verbinding (hartslag betrokken). Mijn leven is sterk gekleurd door het lyrische ritme, maar ik had recentelijk enkele korte en deugddoend avonturen in de chaos, terwijl mijn rol op het werk er vooral een is van afbakening en verduidelijking (staccato). Tijdens een lang gesprek met een onbekende, enkele dagen geleden, volgden we samen een stroom van associaties die ons langs verschillende onderwerpen voerde (vloeiend).

Mijn werk levert me daarnaast ook veel aanleiding voor emoties, zoals wanneer ik voel dat er iets niet pluis is met het IT systeem waarvoor ik verantwoordelijk ben (hartslag bang), of wanneer ik verontwaardigd ben dat anderen mijn weekend planning in de war sturen (hartslag boos) door het verplaatsen van een IT release, of wanneer ik opgetogen een IT wijziging kan activeren in een kort tijdsbestek en zonder incident (hartslag blij). En thuis ben ik soms even verdrietig (hartslag bedroefd) wanneer iets dat al lang meegaat, finaal niet langer bruikbaar blijkt. Door het jarenlang belichamen van deze ritmen en basisgevoelens kan ik ze zoveel duidelijker herkennen in mijn dagelijks leven, en daardoor meer bewust en gepast omgaan met hun voorkomen in mezelf en mijn omgeving. Het maakt dat ik meer deugd heb van mijn leven, en dat ik minder een speelbal ben van anderen of van de omstandigheden.

Nancy en ik voelden vorige zomer dat we een stap verder willen gaan met het lesgeven over lichaam en hart. Dit jaar bieden we een reeks van 10 zondagen in Diest aan waarin we zowel het golf kader (= leren van de ritmen) als het hartslag kader (= opbouwend werken met emoties) zullen verkennen in meer detail, telkens gedurende een dag. Naast de kortere avondlessen krijg je dus ook maandelijks de kans om ook eens een langer bad te nemen in de 5Ritmes. De reeks is opgezet als een verbonden geheel, maar je mag gerust aan een of meerdere workshops afzonderlijk deelnemen. We kunnen ze je van harte aanbevelen, een kans ook om af te tasten of je een volle vijfdaagse wil volgen in het midden van het jaar (30 juli-3 aug), die we samen met PRH aanbieden.

Nieuwe hartslag collega's

Onder onze twintig Belgische collega's zijn er een aantal die naast de Waves map (het golf kader) ook de Heartbeat map (het hartslag kader) aanbieden, waaronder Nancy. Bij deze laatste groep hebben zich nu ook Cecile en Chris vervoegd, na het beëindigen van hun tweede module in mei 2022.