"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

Het chaos ritme heeft de kwaliteit van het avontuur aangaan om te doorgronden, zich overgeven aan, in vraag stellen, niet weten... zoals een rivier zich in een waterval laat vallen, en tijdelijk in een wervelpoel terecht komt, alvorens verder te gaan, of zoals de bomen zich helemaal ontplooien tot hun volle bladerdracht, met steeds meer blaadjes, op steeds meer takken, en daarbij groeiende vruchten en diepere wortels, een hele activiteit tegelijkertijd.

Mijn (Nancy) ervaring van chaos is: dank aan de zegening van chaos in al haar vormen, van de kleinste tot de grootste. Een van de meest helende chaoservaringen die ik ooit had was toen ik de kleinste innerlijke trillingen beleefde gedurende de hele chaos. Dat was het enige dat ik kon doen, en ik luisterde echt en bleef daarmee doorgaan, en die ervaring is me altijd bijgebleven. Het bevestigde voor mij dat het niet van belang is wat de muziek doet, of wat anderen rondom je doen, maar dat echt trouw blijven aan jezelf in de chaos (en in de hele golf) immense beloningen geeft die verder uitrimpelen in je leven. Natuurlijk heb ik soms grote tumultueuze chaos dansen, en alles daartussen. Chaos is een dierbare fase in de vijf ritmen voor mij. Het is de tijd wanneer, hoe meer ik aanwezig kan blijven bij mezelf, bij mijn voeten in beweging en ondersteund door de aarde, hoe meer ook echt kan gebeuren wat klaar staat om te gebeuren, zonder duwen of trekken. Het los laten komt dan prachtig op zijn eigen manier, of soms is het dan tijd voor wat extra laten stoven, doortrekken en roeren. Het is ook een tijd van transformatie, hernieuwing, me versmelten, zodat de verandering doordringt tot in mijn weefsels; tot zelfs echt een tijd van wedergeboorte.

Ik (Edo) zie nu hoe mijn wetenschappelijke vorming mij in de energie van dit ritme heeft ondergedompeld. Ik beleef het wanneer ik in een situatie of onderneming stap, vertrouwend op mezelf, maar waarvan ik niet weet hoe die zal uitdraaien, of het in mijn innerlijke wereld, in een relatie, op het werk, of elders in mijn leven is; wanneer ik voortgestuwd door mijn zin voor waarheid op zoek ga naar de juiste verklaring, niet vasthoudend aan mijn initiële hypothese, maar gedurig volg waar de experimenten me brengen, steeds (empirisch en geaard) in voeling blijvend met de feiten en de bevindingen.

Je kan een meer omvangrijk verslag vinden in Gabrielle’s boek 'Maps to Ecstasy', vertaald in het Nederlands als 'Dans het leven', en in hoofdstuk 6 van haar boek 'Sweat Your Prayers', vertaald in het Nederlands als 'Dansen in extase'.